Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest

Baby’s

Home » Baby’s

Als we denken aan een pasgeboren baby dan hebben we allemaal het beeld van een lief klein kindje, opgewekt, gezond en vrolijk. Maar dit is niet altijd juist. Baby’s zijn niet altijd zo gezond als dat het misschien lijkt. Prioriteiten van de ouders zijn, voor wat baby’s betreft, heel erg duidelijk. De moeder zorgt voor gezonde voeding en voldoende (nacht)rust en beperkt de slechte invloeden van buitenaf (roken/alcohol) en de vader zorgt vaak voor de praktische zaken. Maar ondanks alle goede zorgen en bedoelingen loopt het niet altijd even rooskleurig als dat men verwacht.

Een “huilbaby” kan ouders tot wanhoop drijven. Het kindje eet genoeg, ziet er gezond uit krijgt alles wat het nodig heeft en toch lijkt de kleine ontroostbaar. Helaas kunnen baby’s nog niet vertellen wat het probleem is of waar ze pijn hebben. Huilen is de enige manier van communiceren.

De oorzaak van een huilbaby is vaak een geboortetrauma. Tijdens de geboorte komt er een grote druk op het hoofd en de kleine wervelkolom, omdat het lichaam van de baby en het hoofd door het krappe geboortekanaal worden geforceerd door middel van weeën. Ook bij “kunstmatige” bevallingen met tang, vacuüm of keizersnede kan dit voor komen, omdat de gynaecoloog of verloskundige tijdens de bevalling aan het hoofdje moet draaien/trekken. Daardoor kan er een afwijking ontstaan in de nek of rug. Dit kan tot zenuwstoornissen leiden.

Deze stoornissen uiten zich bijvoorbeeld als darmkrampjes, voorkeurshouding, scheefstand van de wervelkolom, torticollis, slechte stoelgang en onrustig slapen. De chiropractor stelt de diagnose en kan deze behandelen. Bovendien wordt er preventief gewerkt aan eventuele bewegingsstoornissen van de wervelkolom en de schedel. Een bezoek aan de chiropractor tijdens de eerste maanden na de bevalling kan mogelijk een groot aantal problemen verhelpen of voorkomen.