Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest

Scoliose

Home » Scoliose

Bij Scoliose ontstaat er een bocht in de wervelkolom en is deze om zijn eigen as gedraaid. De wervelkolom kan naar één kant kromgroeien, dan ontstaat er één bocht. In de meeste gevallen zien we twee bochten. De verdraaiing van de wervelkolom zorgt er vaak voor dat het ene schouderblad meer uitsteekt dan het andere en veroorzaakt op borsthoogte aan de rugzijde een bolling van de ribben, dit noemen we gibbus. Als de wervelkolom naar één kant kromgroeit, met dus één bocht, spreekt men van een C-vormige verkromming. Als de wervelkolom naar twee kanten kromgroeit, en dus twee bochten heeft, spreekt men over een S-vormige verkromming.

Hoe ontstaat een scoliose?

Structurele Scoliose
Het kan reeds bij de geboorte aanwezig zijn, maar meestal ontstaat scoliose tijdens de groei vlak voor de pubertijd, rond de leeftijd van 10 jaar. In een heel enkel geval ontstaat het nog op latere leeftijd door veroudering. Waarom het ontstaat is nog altijd onbekend. Oorzaken kunnen gezocht worden in de zenuwen, de spieren, het bindweefsel of bij afwijkingen aan het bot.

Niet structurele Scoliose
Deze vorm ontstaat door een beenlengte verschil of abnormale houding.

Welke klachten heb je bij scoliose?

Het kan pijn geven in je rug, met name bij het voorover buigen. Klachten en ongemakken die passen bij deze aandoening en vaak voorkomen zijn:

  • Een gekanteld bekken,
  • Ongelijke benen,
  • Hoofdpijn,
  • Uitstralende pijn naar de benen,
  • Vermoeidheid door verminderde longfunctie.

Het kan ook voorkomen dat je geen klachten hebt. Zeker bij kinderen zijn er in veel gevallen zelfs nog helemaal geen klachten. Dat neemt niet weg dat bij kinderen behandeling wel nodig is, om klachten in de toekomst te kunnen voorkomen.

Hoe wordt een scoliose behandeld?

Hoe eerder je het ontdekt, hoe beter. Het proces van scoliose is niet terug te draaien, maar de behandeling kan er zeker voor zorgen dat de verkromming niet verder gaat. Behandeltrajecten zijn wel vaak erg lang. Gedurende de hele groeiperiode zal er behandelingen moeten plaatsvinden en blijf je onder controle. De chiropractor tracht met gedoseerde impulsen het zenuwstelsel weer optimaal te laten functioneren.
Bij een niet structurele scoliose kan houdings- of stabilistatietherapie en/of een hakverhoging de scoliose mogelijk verbeteren.