Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest

Functional Movement Screen (FMS)

Home » Functional Movement Screen (FMS)

Bij het behandelen van blessures, het revalideren na een operatie of bij andere fysieke klachten is het belangrijk om niet alleen te focussen op de aangedane spieren of gewrichten, maar om naar het hele lichaam te bekijken. Bij Chiropractie & Fysiotherapie kunt u hiervoor de Functional Movement Screen test (FMS) ondergaan. Aan de hand van de Functional Movement Screen test, test de fysiotherapeut stabiliteit, mobiliteit en flexibiliteit van uw gehele lichaam. De FMS bestaat uit verschillende testen die u in het bijzijn van de fysiotherapeut uitvoert. Van elke test beoordeelt de fysiotherapeut de uitvoering ervan met een bepaalde score. Hiermee wordt een indruk verkregen wat de sterke en zwakke punten in het lichaam zijn. Aan de hand hiervan kan er een behandelplan worden opgesteld. Soms is de oorzaak van de klacht, de zwakke plek, ergens anders dan de klacht zelf.

Nek- en rugrevalidatie met FMS

De FMS is uitermate geschikt voor mensen die moeten revalideren. Hebt u een rug- of nekblessure gehad of bent u geopereerd aan uw rug of nek? FMS kan uw revalidatieproces op een gezonde manier optimaliseren en zelfs bespoedigen. Aan de hand van de FMS-resultaten ziet de fysiotherapeut hoe uw revalidatie verloopt en eventueel ook waar het stagneert. De FMS ondersteunt uw herstel na een blessure of operatie. Op regelmatige basis worden chiropractie patiënten doorgestuurd naar de fysiotherapie om beter inzicht te krijgen in de algehele spierbalans.

Functional Movement Screen test, ook voor sporters

FMS is tevens uitstekend toepasbaar op sporters, nog voordat zij klachten ervaren. Door deze testen wordt duidelijk waarom een sporter een bepaalde oefening of training niet optimaal kan uitvoeren. De FMS wijst uit wat de zwakke schakels van het lichaam zijn die het herstel of de vooruitgang in trainen belemmeren. Met die kennis kunt u samen met de fysiotherapeut aan de slag om uw trainingsprogramma aan te passen. Zo behaalt u optimaal rendement uit uw sportieve inspanningen.