Sportblessures
In Nederland ontstaan er elk jaar tussen de drie en vier miljoen sportblessures. Er zijn meerdere factoren die belangrijk zijn voor een sporter, zoals kracht, coördinatie, lenigheid en behendigheid. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, daarom is het ook goed om te bewegen om ons lijf fit en gezond te houden. Als we dan bewegen of sporten is het wel belangrijk dat we dit op een correcte manier doen. Vaak ontstaat er in de loop der jaren langzaam overbelasting, doordat we anders gaan bewegen dan dat we zouden moeten doen. Dit kan bijvoorbeeld een achillespees irritatie zijn, terugkerende spierverrekkingen of de hamstringblessures van voetballers die blijven terugkeren. Bij deze vervelende problemen is de pijnlijke plek meestal slechts een compensatie en ligt de daadwerkelijke oorzaak ergens anders.
Het is daarom belangrijk dat niet enkel de pijnklacht wordt bestreden, maar dat gezocht wordt naar de oorzaak van de klacht. Hiervoor moet de behandelaar op zoek gaan naar de zwakke schakels in het lichaam. Op deze manier wordt niet alleen gekeken naar de plek waar de pijn zit, maar ook waardoor de pijn ontstaat. Soms ontstaat een klacht plotseling, denk bijvoorbeeld aan het verzwikken van de enkel of klachten na een val.
Inzet van een combinatie van technieken bij sportblessures
De chiropractor of fysiotherapeut zal op basis van het onderzoek bij de intake bepalen welke behandeltechnieken gebruikt worden om de oorzaak van de klacht aan te pakken. In de meeste gevallen zullen behandeltechnieken gericht op het verbeteren van het functioneren van de spieren en gewrichten worden gekozen. Meestal wordt dit aangevuld met specifieke oefeningen en adviezen omtrent de ‘do’s en dont’s’ van correct trainen en het voorkomen van blessures. Het is daarna ook belangrijk om goed te bewegen, zodat uw lichaam weer optimaal functioneert en hierdoor minder kans loopt op blessures tijdens het sporten.