Baby Blog December 2020

Dunstan babytaal
De geheime taal van baby’s 
 

Wist je dat je baby zijn/haar eigen taal heeft al kunnen ze nog niet praten? Door middel van verschillende huiltjes kan je baby aangeven wat hij/zij nodig heeft. Huilen betekent niet altijd pijn of verdriet. Het kan ook betekenen dat je baby ongemak heeft, moe is of honger heeft. Een baby maakt deze geluiden gebaseerd op reflexen zoals onder andere de zuigreflex.

Een Australische moeder, Priscilla Dunstan merkte dat de verschillende geluidjes van haar baby verschillend klonken en dat haar baby vrij snel weer rustig werd wanneer ze hem snel kon helpen gebaseerd op wat hij op dat moment nodig had. Zo is de Dunstan babytaal ontstaan en het wordt nu wereldwijd gebruikt door moeders en zorgverleners. Meerdere kraamverzorgsters in Nederland zijn erin getraind en maken gebruik van de Dunstan babytaal.

Door deze geluidjes te herkennen en er snel op te reageren kan je voorkomen dat je baby overstuurd raakt. Door je kindje snel te geven wat hij/zij nodig heeft kan deze sneller rustiger worden en dat geeft je als ouder ook meer rust.

Wat voor geluidjes kun je dan verwachten van je baby en wat betekent elk geluidje?

  • Heh – ongemak (warm/koud, vieze luier)
  • Neh – baby heeft honger
  • Eh – een dwarszittend boertje
  • Auw – baby is moe
  • Eairh – darmkrampjes
Ben je verder nog benieuwd naar deze unieke babytaal? Meer informatie is beschikbaar op youtube, via meerdere boeken die te koop zijn en ook online cursussen. Het is een echte aanrader!
Ansonet