Baby Blog Juni 2020

Foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap:
Waarom is dat belangrijk?

Foliumzuur, oftewel vitamine B11, is een onderdeel van het vitamine B-complex en wordt niet aangemaakt in het lichaam. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende foliumzuur binnen krijgt als je zwanger wilt worden. 

Waarom?
Foliumzuur is noodzakelijk voor de ontwikkeling en sluiting van de neurale buis van de foetus in de eerste weken van de zwangerschap. Vanuit hier ontwikkeld het centrale zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg. Het helpt ook bij de vorming van de placenta. Het gebruik van foliumzuur vermindert dus de kans op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje of open schedel.
Wanneer?
Begin minimaal 4 weken voordat je probeert zwanger te worden met het innemen van foliumzuur. Blijf het slikken tot ongeveer de tiende week van de zwangerschap.
Hoeveel?
Ongeveer 400 microgram per dag wordt aangeraden. Een goed foliumzuursupplement of zwangerschaps- multivitamine bevatten in principe de juiste hoeveelheid foliumzuur. Bepaalde voeding zoals bruine bonen, volkorenproducten, zuivel, verse groenten en fruit en vlees zijn ook goede bronnen van foliumzuur.

Multi Natal van het merk Bonusan is een hele goede multivitamine die je vóór de zwangerschap al in kunt nemen en de hele zwangerschap en kraamperiode door kan gebruiken. Deze is ook te koop in onze praktijk.

Liefs, Ansonet