De knie, veel mensen hebben wel eens in meer of mindere mate last van de knie. Dit kunnen acute knieletsels zijn, maar dit kan ook sluimerend zijn. Acuut knieletsel ontstaat na een traumamoment. Vaak gebeurt dit bij een val of tijdens sporten. Het kniegewricht bestaat uit het bovenbeen de femur, de tibia ofwel het scheenbeen en de patella ofwel de knieschijf. Rondom het gewricht zitten de spieren en banden. De hamstrings zijn de grote spieren aan de achterkant van het been en de quadriceps de grote spiergroep aan de voorkant van het bovenbeen. De pees van de quadriceps loopt over de knieschijf heen. Daarnaast zit er in het bovenbeen ook nog een grote peesplaat de tractus iliotibialis. En rondom het kniegewricht het mediale ligament (binnen band) en het laterale ligament (buiten band). In het kniegewricht zelf zitten de meniscussen die onderscheiden worden in laterale meniscus en mediale meniscus. Daarnaast zijn in het gewricht ook de kruisbanden nog van belang. Voorste kruisband en achterste kruisband.
Er zit dus veel weefsel rondom en in de knie en dan is het bovenstaande nog niet alles. Wat aangeeft dat er ook veel andere structuren kunnen zorgen voor pijnklachten in die knie. Als fysiotherapeut zijn er veel testen om te onderzoeken of er iets is met één van de banden of de meniscus of misschien wel met allebei. Echter hoeft het niet altijd zo te zijn dat hier een probleem mee is. Soms zijn het de spieren die de klachten veroorzaken. Wanneer er geen traumamoment is geweest zal het niet snel om een meniscus of kruisband gaan. Meestal gaat het dan meer om een spierklacht en soms om een klacht aan de knieschijf. Wanneer mensen wat ouder worden kan het ook zijn dat artrose een rol gaat spelen.
Patellofemorale klachten dit zijn klachten aan de patella ofwel de knieschijf. De knieschijf kan bewegen binnen een beperkte range. De knieschijf loopt door een soort spoor, hierin moet de knieschijf vrij kunnen bewegen, maar als aan één kant iets te hard aan de knieschijf wordt getrokken dan kan het zijn dat die knieschijf te dicht tegen de rand van het spoor loopt en de knieschijf dus niet meer goed kan bewegen. Oorzaken hiervan kunnen zijn dat een spier te zwak is of juist een andere spier te sterk. Vaak gaat dit om de vastus lateralis of medialis van de quadriceps spieren ofwel de bovenbeenspieren.
Mediaal/ lateraal bandletsel: aan de binnenzijde en de buitenzijde, wordt het kniegewricht ondersteund door een band die van het bovenbeen naar het onderbeen loopt, net langs de gewrichtsspleet. Mediaal bandletsel komt vaker voor dan lateraal bandletsel. Een band kan wat geïrriteerd zijn, maar er zou ook een scheurtje in kunnen zitten. Een scheurtje gebeurt echter niet zomaar, vaak ontstaat dit door een trauma of een acuut moment.
Vaak is er een irritatie van de band door langdurige bewegingen waarbij de knie ofwel meer naar binnen beweegt (mediale band) ofwel meer naar buiten beweegt (laterale band)
Meniscusklachten ontstaan ook niet zomaar. Eigenlijk gebeurt dit altijd door een acuut moment. Vaak met voetballen of door een val waarbij de knie verdraait. Een meniscus is eigenlijk het kraakbeen in de knie en zit tussen het bot van het bovenbeen en het onderbeen in, om zo de knie soepel te laten bewegen. Bij klachten aan de meniscus zit de pijn vaak meer in de knie. Daarnaast kan men het gevoel hebben dat de knie op slot slaat. Volgende maand meer hierover….