Rugpijn en vakantie

Door rugklachten vermijden steeds meer van onze cliënten vakanties waarbij een lange reis in de auto of in het vliegtuig gemaakt moet worden. Wij horen vaak dat mensen helemaal niet hebben kunnen ontspannen tijdens hun vakantie door de aanhoudende rugpijn. Dat is zonde van uw vakantie en bovendien helemaal niet nodig! Wij geven u graag enkele tips zodat u tóch verder weg kunt gaan tijdens uw vakantie.

Rugpijn door zitten

Het is ontzettend belastend voor de rug wanneer u tijdens het reizen lang moet zitten. Wist u dat zitten meer belastend is voor de rug dan liggen of lopen? Voorbeelden van rugklachten na langdurig stilzitten kunnen onder andere zijn:

 • stijfheid in de onderrug;
 • spanning in de billen;
 • uitstralende pijn naar de benen.

De juiste zithouding bij rugpijn

Mijn collega’s en ik krijgen veel vragen over wat de beste lichaamshouding is. Om daar een eerlijk antwoord op te geven: er is niet één specifieke houding die het beste is. Maar… wij kunnen u wel een aantal tips geven om rekening mee te houden tijdens uw vakantie.

 • Blijf uw houding tijdens het reizen afwisselen
  Blijf uw houding afwisselen door bijvoorbeeld geregeld uw bekken te kantelen. Deze afwisselen is belangrijk, daarom zeggen wij regelmatig tegen onze cliënten: ‘uw volgende houding is de beste houding!’
 • Span afwisselend uw buikspieren aan tijdens het reizen
  Probeer regelmatig voor langere tijd de buikspieren licht aan te spannen, dit mag variëren van 10 seconden tot minuten (afhankelijk van wat u kan). Dit vermindert de drukbelasting op de wervels waardoor de kans op een irritatie of overbelasting van de tussenwervelschijven vermindert.

Rugtips: Voordat u vertrekt

Als u rugpijn wilt voorkomen, kunt u preventief al enkele huiswerkoefeningen doen om de rug wat sterker en losser te maken. Onderstaande rugoefeningen zijn aan te bevelen.
Let op! Bij deze oefeningen mag u geen pijn ervaren. Is dit wel het geval, dan is het verstandig om u professioneel te laten adviseren door één van onze collega’s.

 • Rugoefening: bekken kantelen

Ga rechtop zitten. Plaats uw voeten stevig op de grond en kantel vervolgens uw bekken achterover zodat uw rug bol wordt. Kantel uw bekken daarna in tegenovergestelde richting zodat uw rug hol wordt. Deze oefening kunt u tijdens uw auto- of vliegreis gemakkelijk uitvoeren. Probeer telkens wanneer u op vakantie op momenten gaat zitten, deze oefening uit te voeren.

 • Rugoefening: hand/knie stabiliteit

Ga op uw handen en knieën zitten met uw handen recht onder uw schouders en uw knieën recht onder uw heupen. Strek nu één been naar achteren of één arm naar voren. Om het wat zwaarder te maken kunt u ook één been en één arm tegelijk strekken waarbij u altijd rechterbeen met linkerarm, of linkerbeen met rechterarm strekt. Herhaal dit in 2 sets van 10 keer rechts en vervolgens 10 keer links.

Rugtips: Tijdens de reis:

Bovenstaande rugoefeningen zijn snel en simpel en kunt u ook tijdens uw verblijf herhalen, bijvoorbeeld aan het strand of in uw hotel. Daarnaast kunt u tijdens de reis de volgende praktische tips opvolgen om rugpijn zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Blijf in beweging, ook als u zelf auto rijdt
  Om de bloedcirculatie op gang te houden, kunt het beste om de twee uur een pauze inlassen om de benen even te strekken en uzelf los te bewegen. Kunt u tijdens de vlucht af en toe opstaan? Doen!
 • Drink voldoende water
  Blijf ook voldoende water drinken! Het lichaam geeft vaak pas laat aan dat het dorst heeft, dus help uzelf en een ander herinneren om te blijven drinken

Wij wensen u een fijne vakantie!!!!