Resultaat van het cliëntervaringsonderzoek, uitgevoerd door Mediquest

Rug

Home » Rug


Rug

Iedereen heeft wel eens last van de rug, maar men neemt dat te vaak voor lief, alsof het erbij hoort en het waarschijnlijk vanzelf wel weer over gaat. Natuurlijk kan het dat klachten weer spontaan weg gaan, maar in veel gevallen blijven de klachten aanwezig of gaan even weg om daarna toch weer terug te keren. Om te voorkomen dat het herstel een langdurig en moeizaam proces wordt, is het belangrijk om tijdig een chiropractor te raadplegen.

De oorzaak van de klachten is vaak te wijten aan een verkeerde houding en/of overbelasting. Dat is ook de reden dat er hierbij op een röntgenfoto of MRI scan vaak niets te zien is. Rugklachten hebben in de regel een ‘functionele’ oorzaak: ze ontstaan door verkeerd bewegen of overbelasting. Dus een soort signaal van ons lichaam om aan te geven dat er iets moet veranderen.

Vaak zijn rugklachten een gevolg van eenzijdige werkzaamheden:

  • slechte houding;
  • weinig variatie in houding;
  • langdurige, dezelfde activiteiten;
  • veel stilzitten;
  • weinig gezonde lichaamsbeweging;
  • onveilige til technieken.

De spieren, wervels, tussenwervelschijven, gewrichtskapsels, het bindweefsel en het zenuwstelsel zijn allemaal even belangrijk bij het bewegen van de rug. Als er één of meerdere aspecten hiervan niet goed functioneren ontstaan er rugklachten. Op het eerste oog lijken veel rugklachten op elkaar, maar de onderliggende oorzaak kan heel anders zijn. Het is dus belangrijk om eerst zorgvuldig te analyseren hoe de klachten ontstaan zijn, voordat een effectieve behandeling gestart kan worden.

De chiropractor zal een zorgvuldig bewegingsonderzoek doen. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de beweeglijkheid van de wervelkolom, de spierfunctie en de balans. Daarnaast worden er specifieke testen gedaan om bijzondere situaties (bijvoorbeeld een hernia) uit te sluiten. Op basis van deze analyse stelt de chiropractor een effectief behandelplan op. Dit behandelplan is voor iedere patiënt anders.

Omdat veel rugklachten het directe gevolg zijn van onze dagelijkse gewoontes hebben ze helaas de neiging om op den duur terug te komen. Daarom zal uw chiropractor met u bespreken welke maatregelen nodig zijn om het risico op nieuwe rugklachten zoveel mogelijk te beperken.