Knieletsel deel 2

 

Kruisbandletsel

Ook kruisband letsel komt vaak door een trauma/acuut moment. Bij een verdraaiing of een val. Soms kan kruisbandletsel gepaard gaan met meniscusletsel. Letsel aan de voorste kruisband komt vaker voor dan aan de achterste kruisband. Vooral een heel instabiel gevoel is één van de belangrijkste kenmerken van kruisbandletsel. Wanneer een kruisband ernstig inscheurt of afscheurt wordt vaak een operatie geadviseerd.

Runners knee / tractus iliotibialis frictiesyndroom.

Hierbij zit de pijn vaak aan de buitenzijde van de knie. Aan de zijkant van het bovenbeen, vanuit de heup tot aan de knie loopt een lange peesplaat de Tractus iliotibialis, vaak is deze peesplaat geïrriteerd.  De pijnklachten ontstaan rond de knie, door wrijving tussen het bot en de peesplaat. Vaak komt deze pijn acuut opzetten bij bewegen. Vooral duursporters krijgen hiermee te maken en het is een veel voorkomende blessure bij hardlopers. Een runnersknee is een blessure door overbelasting.

Jumpers knee ofwel een springersknie,

Dit geeft pijn net onder het kniegewricht aan de voorkant. Deze pijn ontstaat voornamelijk tijdens en na het belasten. De pijn komt vaak geleidelijk opzetten en ontstaat door overbelasting. De pijn ontstaat in de patella pees en komt dus vaak vanuit de quadriceps (bovenbeenspieren). De klacht wordt een jumpersknee genoemd omdat de pijn vaak op komt zetten door onder andere springen, maar kan ook met traplopen of hardlopen op komen zetten.
Osgood-schlatter ontstaat vaak tijdens de groei. Ook dit is een overbelastingsblessure. De kniepees hecht aan aan de tuberositas tibia (een botpunt op het scheenbeen) bij de groeischijf. Wanneer je als kind veel sport, kan die kniepees steeds een beetje trekken aan die groeischijf waardoor deze steeds een beetje geïrriteerd wordt. De klacht komt vooral voor wanneer iemand erg in de groei is en de botten sneller groeien dan dat de spieren en pezen in lengte toenemen, waardoor er dus iedere keer een beetje meer trekkracht op de pees ontstaat. Ook hierbij ontstaan de klachten dus weer aan de voorkant van de knie, soms ontstaat er een klein bobbeltje.

Bovengenoemde klachten zijn veel voorkomende knieklachten. De meeste klachten kunnen verholpen worden met fysiotherapie, de fysiotherapeut geeft u adviezen en kijkt samen met u naar de beste behandeling. In sommige gevallen zal de therapie gedeeltelijk bestaan uit hands-on therapie, maar bijna altijd krijgt u gerichte oefeningen die de pijnklachten zullen verminderen. Daarnaast kan in sommige gevallen tape ook ondersteuning geven bij het verbeteren van de klachten.