Baby Blog April 2019

Ansonet’s BabyBlog:
Houding bij borstvoeding
Een goede houding en voldoende afwisseling van houdingen tijdens borstvoeding voorkomt rug- en nekklachten bij de moeder en zorgt ervoor dat de spieren van je baby’s nek en rug sterker worden. Het voorkomt ook een voorkeurshouding. Door de houding bij elke voeding af te wisselen worden de melkklieren leeggezogen en wordt de kans op borstontsteking verkleint.

Rugby houding:
Steun je baby op je arm, aan de zijkant van je lichaam, met zijn buik tegen jouw lichaam aan en zijn benen naar achter. Leg een kussen onder je arm voor meer ondersteuning en comfort. Ondersteun je borst met je andere hand.
Liggend op de zij houding:
Lig op je zij met je benen iets opgetrokken en je baby naar jou toe. Leg een kussen achter je baby’s rug voor steun. Je baby drinkt van je onderste borst. Rol iets naar voren en ondersteun je elleboog met een kussen om je baby van de andere borst te laten drinken.
Liggend op de rug houding:
Lig op een bed met een kussen onder je nek en rug en leg je baby met z’n buik op jouw buik neer. Aanhappen wordt door de zwaartekracht van deze houding makkelijker voor je baby. Dit (zowel als de liggend op de zij houding) is een goede houding voor een mama die een keizersnede heeft gehad.
Zittende houding:
Zit in een stoel met een armleuning. Leg je kindje op je rechterarm met zijn hoofdje in je rechterhand wanneer hij drinkt aan de linkerborst en op de linkerarm bij rechterborst. Ondersteun je borst met je andere hand.
Madonna houding:
Nog een variatie hierop is de “madonna houding”. Leg je kindje op je linkerarm en ondersteunt zijn hoofdje met je linkerarm en zijn rug met je linkerhand wanneer hij drinkt aan de linkerborst en op de rechterarm bij rechterborst.  Ondersteun je borst met je andere hand.

Het belangrijkste onderdeel van borstvoeding geven is dat het voor jou en je baby goed werkt. Vindt een paar houdingen die goed werken en wissel ze bij elke voeding af.
Volgende maand, in de laatste van de borstvoeding series, kijk ik samen met een voedingsdeskundige naar de belangrijke rol die voeding speelt in de productie en kwaliteit van moedermelk.