Baby Blog April 2020

Zwanger worden tijdens de coronacrisis
De afgelopen paar maanden lag de focus van deze blog rondom het zwanger worden. Alhoewel de meeste mensen zich momenteel op andere dingen focussen, kan het voor vrouwen die heel graag een kindje willen of vrouwen die er al lang ermee bezig zijn, moeilijk zijn om het even los te laten.
Kan een zwangere vrouw die besmet is het virus overdragen aan haar ongeboren kind? Als een moeder besmet is, kan het negatieve gevolgen hebben voor het ongeboren kindje?
Er zijn nog veel vragen rondom het effect van het virus op de zwangerschap, het ongeboren kindje en ook op het tot stand brengen van een zwangerschap. Kleinschalige onderzoeken zijn opgestart maar er is nog geen duidelijkheid.
Meerdere ziekenhuizen in Nederland hebben dus besloten om geen nieuwe fertiliteitsbehandelingen te starten vanwege de onzekerheden. Bezoeken aan verloskundigen/gynaecologen, huisartsen en ziekenhuizen verlopen nu ook anders.
Wat wel duidelijk is, is dat koorts of verhoging van de lichaamstemperatuur boven 38 graden tijdens de zwangerschap negatieve gevolgen kan hebben. Het kan de aanvoer van eiwitten aan de foetus verstoren waardoor de ontwikkeling en groei ook verstoord word. Het kan ook weeën opwekken.
Het is dus waarschijnlijk beter voor jou en jouw toekomstige kindje om je momenteel op andere dingen te focussen. Sociale isolatie is niet prettig maar het geeft je wel meer tijd om dingen te doen waar je normaal gesproken minder tijd voor hebt. Je heb waarschijnlijk veel meer kostbare tijd samen met je partner en/of gezin.
Gebruik deze tijd om je op je relaties, je gezondheid en jezelf te focussen. Lees een boek, kijk een film en ontspan. Met de tips en oefeningen op onze website en Facebookpagina kan je ook goed in beweging blijven. Zorg goed voor jezelf en je dierbare in deze tijd en en focus je pas weer op zwanger worden als de crisis voorbij is.
Liefs, Ansonet