Baby Blog Augustus 2020

Nek mobiliteit en een voorkeurshouding

Een goede nekmobiliteit betekent dat je baby goed naar links en rechts kan kijken en geen voorkeur heeft voor één kant. Maar waarom is nekmobiliteit zo belangrijk bij baby’s?

Een beperking in nekmobiliteit wordt veroorzaakt door een blokkade in de wervelkolom of spanning in het weefsel en de spieren eromheen. Dat zorgt ervoor dat de nek niet soepel kan bewegen. Dit is vooral te zien bij nekrotatie. Een baby die zijn hoofdje niet goed naar links kan draaien bouwt een voorkeur op voor rechts omdat naar rechts kijken minder weerstand biedt dan naar links kijken.

Te vaak naar één kant kijken zorgt voor een afplatting van het hoofdje waardoor het kindje steeds meer op die kant gaat liggen. Let op: het is normaal voor een baby om de eerste weken vaker naar rechts te kijken .

Hoe kan je zelf testen of je baby een beperking in nekmobiliteit heeft?

Laat je kindje op de rug liggen en naar een rammelaar kijken. Beweegt de rammelaar rustig heen en weer naar links en rechts. Je baby moet goed naar beide kanten kunnen kijken en het ook een paar seconden per kant vol kunnen houden zonder weg te draaien. Als je baby verder door kan draaien naar één kant of zijn schouder aan de andere kant gaat omhoog, kan dat een aanwijzing zijn voor een blokkade.

Deze test kan ook vanaf achteren gedaan worden wanneer je kindje op de buik ligt en over zijn schouders heen kijkt.

Merk je een beperking bij je baby of heeft je baby al een voorkeurshouding en/of afplatting van het hoofdje, neem dan voor een afspraak contact op met onze praktijk.

Liefs Ansonet