Baby Blog December 2019

Imke Vos is coach en therapeut. In haar praktijk leert ze aanstaande ouders en ouders van jonge kinderen hoe ze steeds weer de liefdevolle verbinding met hun kindje kunnen maken. Aan de hand van de PRI-methode laat ze ouders hun eigen blokkades ontdekken én hoe ze die kunnen ontmantelen. Dat helpt ze om vanuit hun hart te kunnen aanvoelen wat hun kindje nodig heeft, vanaf het prille begin.

Op weg naar nieuw leven
Een nieuw leven is een wonderbaarlijk, groots geschenk. En… het zal je leven voor altijd totaal veranderen! Op zwangerschap, geboorte en de periode daarna kun je je op allerlei manieren voorbereiden. Wat past bij jou, welke begeleiding en ondersteuning wil je en welke juist niet? Wat heb je nodig in fysiek en emotioneel opzicht? En hoe maak je daarin de juiste keuzes?
Blauwdruk
Als therapeut wil ik je op het hart drukken: verdiep je daarbij in elk geval in de belevingswereld van je baby. Want wat je baby ervaart tijdens de conceptie, zijn leven in de baarmoeder, de geboorte en de eerste paar jaar, vormt de blauwdruk voor de rest van zijn leven. Het bepaalt grotendeels hoe hij kindje als volwassene de wereld ziet en met welke emoties en gedrag hij erop reageert. In mijn praktijk en mijn persoonlijk proces zie ik dat steeds opnieuw bevestigd.
Positieve invloed
Als ouders kun je die blauwdruk van je kindje op een positieve manier beïnvloeden. Als je baby in je buik zit en de eerste tijd daarna, ben jij als moeder zijn wereld. Voor een gezonde ontwikkeling en veilige hechting is het belangrijk dat je als moeder zoveel mogelijk emotioneel beschikbaar bent voor je baby. Als je veel stress, angst, somberheid of agitatie ervaart, zorgt dat ervoor dat je minder in contact bent met je kindje en dus minder goed kunt aanvoelen wat hij of zij nodig heeft.
Ontdek je blinde vlekken
Misschien merk je straks inderdaad dat je het moeilijk vindt om je af te stemmen op de signalen van je (ongeboren) baby door je eigen emoties of juist een gebrek aan gevoel. Dat is niet vreemd; juist jouw eigen blauwdruk kan er bij de komst van een kleintje voor zorgen dat er voor jou vreemde of heftigere emotionele reacties opkomen.  Door je eigen blauwdruk in beeld te brengen en – als je wilt – deze te ontmantelen, word je gevoeliger voor de behoeften van je baby. En het zorgt ervoor dat je meer kunt vertrouwen op jezelf en je kindje, meer kunt genieten van het avontuur van het (samen) ouder zijn en worden. Daar kun je al voor de zwangerschap mee beginnen!
Wat heeft je baby nodig?
Het is prachtig als je je kunt afstemmen op je kindje, maar het helpt natuurlijk ook al als je kennis hebt van wat de basisbehoeften van een baby nu eigenlijk zijn. Het gaat bijvoorbeeld niet alleen om fysieke behoeften (zoals voldoende en gezonde voeding, rust, warmte en veiligheid) maar ook om emotionele(zoals liefde, aanraking, troost, vreugde, empathie en steun). De boeken Pre-Parenting van Thomas R. Verny en De onschuldige gevangene van Ingeborg Bosch geven je daar fantastisch inzicht in en handreikingen om daarop in te spelen in elke fase van de ontwikkeling.
Niemand is perfect
Tot slot: probeer het niet perfect te willen doen! Je bent als mens simpelweg niet in staat om in álle behoeften van je kinderen te voorzien. Maar je kunt wel je bewustzijn vergroten op de impact die dit heeft en doen wat in je vermogen ligt. En zo je kind zo liefdevol mogelijk begeleiden naar volwassenheid.
Meer weten of hulp nodig? Klik dan op de onderstaande link.

Heb je nog vragen neem dan contact met op of maak een afspraak. Je kunt onze praktijk bereiken op 024-3558830. Liefs Ansonet