Baby Blog Januari 2020

Vorige maand legde ik uit hoe chiropractische behandelingen van de lage rug bevorderlijk kunnen zijn bij het zwanger worden. Maar om zwanger te kunnen worden is het ook belangrijk om te weten wanneer exact je vruchtbaar bent.
Je vruchtbare dagen kan je op een aantal manieren bepalen: bewust zijn van de signalen die je lichaam aangeeft, testen met ovulatietesten en het meten van je lichaamstemperatuur.
Het is zeer belangrijk voor een vrouw die zwanger wil worden om haar cyclus en lichaam goed te kennen.Een gemiddelde cyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar dit kan per vrouw en per cyclus flink verschillen. Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie. Dat is dus dag 1. De ovulatie (of de eisprong) vindt plaats rond dag 14 van je cyclus, maar ook dit kan per vrouw en per cyclus verschillen.
Als je niet weet wanneer je eisprong ongeveer zou moeten zijn, kan je het best beginnen met testen vanaf 17 dagen voor de eerste dag van je menstruatie. Test twee keer per dag.
Ovulatie is wanneer een eicel vrijkomt uit de eierstok.Ongeveer 2 dagen voor de ovulatie is er een piek in luteïniserend hormoon. Deze LH-piek kan via een ovulatietest worden opgespoord.
Een ovulatie test geeft 2 streepjes aan: een controle streepje en een test streepje. Sommige merken geven een plusje of een lachend gezichtje aan.
In de dagen voor je eisprong zal het test streepje gekleurd zijn maar de test is pas positief wanneer het test streepje donkerder of net zo donker als de controle streepje is. Ovulatie vindt ongeveer 12-36 uur na een LH-piek plaats. De eicel is ongeveer 24 uur vruchtbaar en sterft daarna af. Je bent dus gemiddeld maar 2 dagen vruchtbaar.
Het noteren van de signalen die je lichaam aangeeft en het meten van je lichaamstemperatuur kan ook je vruchtbare dagen aangeven. Meer hierover volgende maand!

Heb je nog vragen neem dan contact met op of maak een afspraak. Je kunt onze praktijk bereiken op 024-3558830. Liefs Ansonet