Baby Blog Maart 2021

Torticollis en een voorkeurshouding

Torticollis staat ook bekend als draaihals of scheefhals omdat het een aandoening is waarbij het hoofd van een baby scheef staat. Het oortje ligt bijna tegen de schouder aan en het hoofd is gedraaid. Torticollis kan ook voorkomen bij oudere kinderen en volwassenen maar voor deze blog ga ik het alleen over baby’s hebben.

Deze aandoening ontstaat vaak vlak na de geboorte. De oorzaak is een verkorting van een spier die van het sleutelbeen en borstbeen tot aan de schedel achter de oor loopt. Deze spier heet de sternocleidomastoideus spier. De functie van deze spier is om het hoofd naar de zijkant te kantelen en naar de tegenovergestelde kant te draaien (de rechter sternocleidomastoideus draait het hoofd dus naar links). Een verkorting van deze spier zorgt er dus voor dat het babyhoofdje scheef ligt en dat de baby naar één kant kijkt.

Torticollis is niet hetzelfde als een voorkeurshouding. Bij een voorkeurshouding kijkt een baby vaak één kant op. Dit kan komen door blokkades in de nek of de botten van de schedel. Het kan ook zijn dat een baby iets meer interessant vindt aan een kant en daardoor vaker die kant op kijkt. Het hoofd van een baby met een voorkeurshouding kan vaak de andere kant op worden gedraaid, maar bij torticollis is dat niet mogelijk.

Door de spanning en verkorting kunnen er in de spier microscheurtjes ontstaan. Een verdikking is vaak voelbaar en ook zichtbaar in de nek.

Behandeling van torticollis is zeer belangrijk om asymmetrische groei te voorkomen. De meeste kinderen met torticollis worden door de kinderarts doorverwezen voor behandeling naar een kinderfysiotherapeut. Als deze behandeling na een paar maanden niet effectief blijkt te zijn is het mogelijk dat het operatief gecorrigeerd moet worden.

De behandeling van torticollis is vooral gericht op het oprekken van de spier. Dit moet meerdere keren per dag worden uitgevoerd. Een chiropractor richt zijn behandeling niet alleen op de behandeling van de sternocleidomastoideus spier maar ook de wervels en bindweefsel eromheen. Omdat de spier zich hecht aan één van de botten van de schedel en het sleutelbeen, wordt daar natuurlijk ook naar gekeken. Door ervoor te zorgen dat de nek, schedel en andere spieren eromheen ook los en soepel zijn komt er minder spanning op de sternocleidomastoideus te staan.

Chiropractische behandeling is ook gericht op het zenuwstelsel. De sternocleidomastoideus ontvangt zenuwimpulsen van een zenuw die tussen de botten van de schedel door loopt en van zenuwen vanuit de nek. Behandeling van het gehele gebied eromheen zorgt dus voor optimale functionering van het zenuwstelsel en daardoor ook beter functioneren van de spieren. Mijn voorkeur als chiropractor is om chiropractische behandeling te combineren met die van een kinderfysiotherapeut voor het beste resultaat.

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak inplannen voor uw kindje, neem gerust contact op met onze praktijk.

Liefs Ansonet ♥