Baby Blog Februari 2021

Tips voor bekkenklachten tijdens de zwangerschap 

Lage rug en-bekkenpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Er verandert in een redelijk korte periode veel in je lichaam en je hormoonhuishouding.
Het lichaam van een zwangere vrouw maakt hormonen aan die ervoor zorgen dat de gewrichten en banden soepel worden om het indalen van de baby en straks de bevalling te bevorderen.
Bekkenpijn wordt ervaren als pijn in het gebied van de lage rug en stuitje. De pijn kan ook uitstralen naar de billen en benen. Veel vrouwen ervaren ook een “instabiel” gevoel in de lage rug en het bekkengebied. Pijn rondom het schaambot, in de lies en de bovenbeen hoort ook bij bekkenklachten. Deze klachten verergeren vaak tijdens de duur van de zwangerschap en veel vrouwen houden nog klachten over na de bevalling.

Pijn in het bekken kan voor vermoeidheid zorgen en pijn bij het starten van een beweging zoals opstaan uit een stoel, traplopen, lopen/wandelen, lang staan, lang zitten, liggen, bukken en tillen kunnen ook geen fijne bewegingen of houdingen zijn en op een gegeven moment weet je misschien niet meer welke houding aan te nemen. Probeer vast te stellen bij welke houding/beweging je het meest pijn ervaart en vermijd deze indien mogelijk. Mocht het niet lukken om het te vermijden probeer dan vaak te wisselen van houdingen of een bepaalde beweging aan te passen zodat het minder belastend is.

De volgende tips kan je hierbij helpen:

  • Leg een kussen tussen de knieën en enkels wanneer je op de zij slaapt. Een voedingskussen kan hierbij heel prettig zijn.
  • Sta niet te lang en blijf niet te lang op een plek stil staan zonder even te lopen of te zitten.
  • Als je tijdens het traplopen last hebt, gebruik dezelfde voet bij elke trede (kant van de minste last) of ga de trap achteruit af. Doe dit wel voorzichtig!
  • Probeer verschillende stoelen. Zit op een stoel die niet te hard maar ook niet te zacht is en die voldoende steun biedt in de rug. Je kunt ook kussens gebruiken voor meer rugsteun. Zit niet te lang en probeer regelmatig even te bewegen. Een actieve zithouding op een balanskussen of een yoga bal kan ook verlichting bieden als de mogelijkheid er niet is om regelmatig op te staan.

Goede functionering van de gewrichten en een goede balans tussen belasting en de belastbaarheid van de rug en bekken is zeer belangrijk. Hier kan de chiropractor en fysiotherapeut je mee helpen. Neem gerust contact op met onze praktijk voor meer informatie.

Liefs Ansonet ♥