Geslaagd voor het eerste jaar!

Zoals een aantal van jullie al weten, ben ik in januari gestart met de opleiding tot chiropractor! Deze deeltijdstudie volg ik in Engeland. Nu dat ik het eerste jaar succesvol heb afrond deel ik graag mijn ervaringen van het afgelopen jaar. Waar bestaat de studie uit en wat heb ik allemaal gedaan?

Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar. Een fulltimebaan met daarnaast een zware studie, dat was een nieuwe ervaring. Toch is het, als ik zo terugkijk, erg meegevallen. Ondanks dat ik wel de nodige aanpassingen heb moeten doen in mijn sociale leven bleef er toch voldoende tijd over om de leuke dingen te kunnen doen. Met wat passen en meten is het uiteindelijk wel gelukt.

2022 was vooral theoretisch ingedeeld en het was aan het begin echt weer even “leren studeren”. De Master is opgedeeld in verschillende blokken die uiteenlopend zijn van biomechanica, anatomie & fysiologie, radiologie, clinic studies (praktijk/theorie), chiropractic studies (praktijk) en filosofie.

Tijdens de vakken anatomie & fysiologie werd er leerstof gedeeld over het menselijk lichaam en de werking van onder andere de 11 verschillende orgaanstelsels die ons lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren op de manier zoals dat bedoeld is.

Tijdens het eerste semester hebben we onderwerpen behandeld die gingen over de werking van DNA en RNA, celbiologie, productie van energie in het lichaam ook leerden we 0welke chemische processen er nodig zijn in de ontwikkeling van het tot stand komen van botten, spieren en andere lichamelijke structuren. In het 2e semester hebben we de 11 orgaanstelsels (zintuigstelsel, zenuwstelsel, hormoonstelsel, luchtwegstelsel, maag- darmstelsel, urogenitaal stelsel, voortplantingsstelsel, bewegingsapparaat, hart- en vaatstelsel en het lymfestelsel) behandeld, dat was erg pittig en veel om in een korte tijd te moeten begrijpen maar met een hoop discipline is het mij gelukt.

Tijdens het vak biomechanica heb ik mij door het hele jaar heen verdiept in de biomechanica van het lichaam. Deze module valt het beste te beschrijven als; beweging van structuren onder invloed van krachten. Integratie; van wiskunde (integreren, vectoren, coördinaten), natuurkunde (Newton); evenwicht en beweging van voorwerpen onder invloed van de krachten; kinematica, dynamica, statica en functionele anatomie (welke spieren en het benoemen van de bewegingen),

Dit is veelal de stof waar ik mij nu als fysiotherapeut en straks ook als chiropractor mee bezig zal houden tijdens het werk.

Bij het vak filosofie duiken we diep in de geschiedenis van chiropractie en de drijfveer achter de denkwijze van de chiropractor. Tijdens de lessen clinical studies is er lijnonderwijs waarin je je gesprekstechnieken traint, de omgangsvormen met de patiënt beoefend, verdieping in zelfontwikkeling en kritisch leert zelf reflecteren. Tijdens chiropractic studies leren we hoe je het lichamelijk onderzoek uitvoert en chiropractische behandeltechnieken toepast.

Ondanks dat het studieprogramma redelijk vast lijkt te liggen kan je zelf eigenlijk veel invloed uitoefenen op wat jij wil doen en leren. Zo worden er door de opleiding veel mogelijkheden aangeboden om extra symposiums te volgen, worden er veel verschillende soorten workshops aangeboden en gasten uitgenodigd die experts en innovators zijn op het gebied van chiropractie. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om eens met de lessen mee te draaien op de andere locaties van de opleiding in het buitenland. Deze zitten zowel in Oxford, Manchester, Madrid en Hong Kong.

Voor nu mag ik eindelijk genieten (al zeg ik het zelf) van een welverdiende ouderwetse schoolvakantie. Vanaf januari zal ik weer gaan starten met het 2e jaar met o.a. wat nieuwe vakken zoals: neuroscience, biomedical science en research. Ik heb erg veel zin in!

Lucas