Pijnklachten aan de knie….. Meniscus?

 

Wat merk ik bij een gescheurde meniscus? Als uw meniscus scheurt, kunt u de volgende klachten ervaren: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de binnen of buitenzijkant van de knie. Meestal komt er vocht in de knie. Uw knie wordt langzaam dikker. Daardoor kunt u nog meer pijn hebben. Soms komt er een stukje van de meniscus in de knie klem te zitten. De knie kan dan ‘op slot’ gaan. U kunt uw knie dan opeens niet meer goed strekken of niet meer goed buigen. Dit kan direct gebeuren als de meniscus scheurt, maar ook wat later.

Wat is meniscuspijn eigenlijk?
Een meniscus is een schijfje van kraakbeen in de vorm van een halvemaan. In elke knie zitten er 2 tussen het bovenbeen en het onderbeen. Deze “schokdempers” zijn belangrijk om de knie soepel te kunnen bewegen en schokken op te vangen.

Wat is een gescheurde meniscus?
Een meniscus kan scheuren: als de knie met kracht draait, bijvoorbeeld tijdens sporten of door slijtage. Klachten van een gescheurde meniscus worden vaak vanzelf minder. Daarom is verder onderzoek in het begin niet nodig. Het kan wel meer dan 3 maanden duren voordat de klachten weg zijn.

Zorg dat u blijft oefenen. Probeer het activiteitenniveau gradueel op te bouwen. Ga bijvoorbeeld wandelen en fietsen. Elke week zal het een beetje beter gaan. U zult merken dat de kracht in uw been langzaam verbetert.
Als u te zwaar bent, kan het helpen om af te vallen. Er komt dan minder gewicht op de knie. Dat kan de klachten minder maken.  Het kan zijn dat u klachten houdt. Bijvoorbeeld dat uw knie af en toe op slot gaat bij het buigen of strekken. Soms lukt het dan de knie weer ‘los’ te krijgen door even te gaan liggen of uw been te laten hangen. Daarna kunt u weer verder bewegen.

Wat kan de fysio doen?
Dat hangt af van welke meniscus het is en welke behandelmethode daar het best bij past.
Herstellen van de bewegelijkheid van het kniegewricht door middel van mobilisaties en manipulatie van het kniegewricht. Versterken van de musculatuur rondom het kniegewricht door middel van oefentherapie.
Manuele technieken/Mulligan concept™ bij een mediale meniscus klacht.

Advies en begeleiding met betrekking tot werk en spo

  • Probeer zo veel mogelijk door te gaan met de dagelijkse bezigheden.
  • Vermijd te hoge belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren.
  • Indien kleine bewegingen zeer pijnlijk zijn, probeer dan de knie tijdelijk rust te geven, daarna de activiteiten geleidelijk uit te breiden, en niet te wachten tot de pijn geheel verdwenen is.
  • Als de knie op slot schiet of blokkeert, probeer dan even op uw rug te liggen of de benen te laten bungelen. Dit kan ervoor zorgen dat de knie weer loskomt.
  • Neem contact op met uw huisarts als uw knie op slot blijft zitten of als uw knie pijnlijk of dik blijft.