Preventie makkelijker dan genezing

Het begrip “echte arts” is in de ogen van het publiek aanzienlijk bevooroordeeld. Een arts wordt vaak afgeschilderd als een persoon die een witte jas draagt ​​en die met een stethoscoop werkt. Die medicijnen kan voorschrijven en een operatie kan uitvoeren.

Het beroep van chiropractor kan niet één op één worden vergeleken met dat van een arts. Dit zou hetzelfde zijn als om een vergelijking te trekken tussen voetbal en rugby. Er zijn echter wel verschillende overeenkomsten tussen beide beroepen. Dus het leek mij een interessant concept om de fundamentele verschillen tussen een MD (Medical Doctor) en een DC (Doctor of Chiropractic) uit te leggen. Het is belangrijk om de rol te begrijpen die elk type medische professional speelt bij het behouden of herstellen van je optimale gezondheid.

Artsen en chiropractoren gaan steeds vaker een samenwerking aan. Zowel MD’s als DC’s streven naar een optimale gezondheid, maar reageren en benaderen verschillende omstandigheden op hun eigen unieke manier. Medische behandeling is vaak het meest noodzakelijk voor noodsituaties, terwijl chiropractische zorg het best kan helpen bij aanhoudende ongemakken en chronische dagelijkse pijntjes en kwalen.

Fundamentele verschillen tussen de twee beoefenaars:
Medische artsen                                                                     Chiropractoren
Onderzoekt het bloed Verbetert het zenuwstelsel
Schrijft geneesmiddelen voor Verlaagt de kans op zenuwinterferentie
Aandacht voor symptomen Bevordert een gezonde lichaamsfunctie

DC’s en MD’s zijn vergelijkbaar omdat ze allebei door de overheid geaccrediteerde opleidingen moeten afronden om een ​​hogere graad te behalen. Het is een algemene mythe dat chiropractoren tekortschieten ten opzichte van artsen als het gaat om training en opleiding. Onderzoek heeft aangetoond dat de twee studies dezelfde basisvakken hebben en slechts minimaal in hun studie-uren verschillen (zie onderstaande tabel).

Medical (hours of study) Subject Chiropractic (hours of study)
540 Anatomy-physiology 508
240 Physiology 326
360 Pathology-Geriatrics-Pediatrics 401
165 Chemistry 325
120 Microbiology 114
630 Diagnosis, Dermatology, Ears, Eyes, Nose, Throat 324
320 Neurology 112
360 Radiology 148
60 Psychology-Psychiatry 144
60 Obstetrics-Gynecology 148
210 Orthopedics 156
3065 Total 2706

DC’s passen niet alleen aanpassingen toe, ze screenen op aandoeningen die verband houden met het bewegingsapparaat, geven advies over levensstijl, voeding en fitness en verwijzen patiënten door naar andere behandelaars wanneer dit nodig wordt geacht. Om al het bovenstaande te doen, zijn honderden uren studie nodig. De misvatting over chiropractische training en opleiding komt voort uit een universeel gebrek aan kennis over de reikwijdte van chiropractische zorg.

Uit een Gallup Panel-onderzoek bleek dat 49% van de deelnemers nooit naar een chiropractor was geweest. 31% van deze mensen toonden weinig tot geen kennis over chiropractische zorg en 61% van hen dacht dat chiropractische zorg gevaarlijk is. Dit misverstand over chiropractische zorg draagt ​​bij aan een groter probleem – mensen die niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Zowel MD’s als DC’s zijn volledig gediplomeerde zorgverleners. Ze zullen patiënten onderzoeken, diagnosticeren en behandelen. Chiropractoren hebben meestal meer uren getraind in de anatomie van het lichaam, terwijl MD’s hebben getraind voor meer uren in de fysiologie en farmacologie. DC’s zijn experts in musculoskeletale gezondheid en algemeen welzijn. MD’s en DC’s maken beide gebruik van diagnostische beeldvorming, laboratoriumtests, klinische onderzoeken en vragenlijsten om hun patiënt te diagnosticeren, maar de toegediende behandelingen zullen anders zijn. MD’s schrijven meestal geneesmiddelen en operaties voor om patiënten te behandelen. Chiropractoren gebruiken gewoonlijk een meer holistische benadering waarbij een verscheidenheid aan praktische behandelingen wordt gevolgd, samen met dieet- en bewegingsadviezen.

Persoonlijk vind ik dat patiënten doorgaans een meer persoonlijke relatie hebben met hun chiropractor dan met hun arts. Een chiropractor adresseert en beoordeelt uw dagelijkse activiteiten. Door dit te doen proberen ze alle kleine gewoonten te vinden die kunnen leiden tot disfunctie van je lichaam. Een belangrijke regel om te onthouden: preventie is veel makkelijker dan genezing.

Corné Lindeque
Chiropractor