Je baby dragen; het hoe en waarom

Je baby heeft negen maanden knus en warm in je baarmoeder gelegen. Geluiden en licht waren gedempt en je baby voelde zich veilig. Na de geboorte wordt je kindje abrupt aan deze dingen blootgesteld. Door je baby in een draagzak of draagdoek te dragen krijgt je kindje lijf-op-lijf contact en krijgt het hetzelfde omvattende gevoel van warmte en bescherming. Geluiden en licht worden gedempt en je baby kan aan je lichaam voelen dat harde geluiden niets zijn om bang voor te zijn. Dat zorgt voor een rustiger en vrolijker kindje.
Je kindje kan vanuit een draagzak of doek de wereld op een veilige manier bekijken. Hij komt zo ook in contact met mensen en krijgt veel sociale interactie. Verticaal dragen vermindert de kans op reflux. Bovendien zijn er ook voordelen voor de ouders. Je handen zijn vrij om dingen te kunnen doen en jij hoeft niet altijd de kinderwagen of maxicosi mee te nemen terwijl je kindje veilig dichtbij je is.

Wat is de juiste manier om je baby te dragen?
Of je nu voor een draagdoek of draagzak kiest, is de manier waarop je baby gedragen wordt erg belangrijk.
Tijdens de zwangerschap ligt je baby in de foetushouding. Dit is een natuurlijk houding die de druk op de wervelkolom vermindert en zorgt voor optimale ontwikkeling van de heupen. Een goede draagzak ondersteunt je baby in deze houding. Het wordt ook weleens de “kikkerhouding” genoemd en ziet er als volgt uit:
– Baby is rechtop met het gezicht naar jou toe.
– De benen zijn gespreid en de knieën hoger dan de billen, ongeveer op navelhoogte.
– De rug is een beetje gekromd maar niet bol.
– Je baby’s hoofd is hoog genoeg dat je makkelijk een kusje op het hoofd kunt geven.
Door je baby met de buik tegen jouw buik te dragen, blijft het ruggetje gekromd. Dit is de beste houding. Een baby die je met de rug tegen je aandraagt, heeft een onnatuurlijke holle houding met de rug. Dit raad ik af.

Zorg ervoor dat de ademwegen vrij zijn. Laat je baby daarom niet met zijn neus tegen jou aan liggen en zorg dat zijn kin niet op zijn borst zakt. Als de baby tijdens bewegen of voorover buigen los komt van jouw lichaam, is de doek/zak niet strak genoeg.

Hoe kies je voor de juiste draagzak of draagdoek?
Kies voor een ergonomisch model draagzak maar je moet vooral niet op de groei kopen. Als jij en je partner met dezelfde drager willen gaan dragen, zorg er dan voor dat deze jullie allebei past. Een draagconsulent kan jou/jullie hier eventueel mee helpen. Kies je voor een draagdoek dan kan een draagconsulent jou ook verschillende knopen aanleren. Bij beide opties kan je eerst oefenen met een pop en daarna met je eigen kindje. Veel draagplezier…..

Liefs Ansonet