De APGAR score.

De APGAR score.

Wat is de APGAR score en waarom is het van belang voor een chiropractor?
Direct na de geboorte wordt een baby geëvalueerd om er achter te komen of de baby de bevalling goed heeft doorstaan en of alles in orde is.

Er wordt naar 5 punten gekeken:

  1. Ademhaling
  2. Hartslag / Pols
  3. Spierspanning en beweging
  4. Aspect / Huidskleur
  5. Reflexen en reactie op prikkels

De test wordt 3 keer vlak na de geboorte uitgevoerd na 1 minuut, 5 minuten en 10 minuten. Dit geeft de baby even tijd om bij te komen van de mogelijke complicaties of het zuurstof tekort tijdens het persen. De meeste baby’s scoren dus bij de eerste test lager dan bij de tweede en derde. Als de tweede score laag blijft, wordt een kinderarts geconsulteerd.

De test werkt op basis van een puntensysteem. Voor elke onderdeel scoort de baby 0, 1 of 2 punten. De punten worden bij elkaar opgeteld. Een goede score is tussen de 7 en 10.

0 punten 1 punt 2 punten
Ademhaling Geen Onregelmatig. Zwak, huilen Huilt goed
Hartslag Geen Onder 100 Boven 100
Spierspanning en beweging Slap, geen beweging Matige spierspanning, beweegt een beetje Stevige spierspanning. Actieve beweging
Huidskleur Blauw/bleek Armen en benen zijn blauw Gehele lichaam een roze kleur
Reflexen/reacties op prikkels Geen Reageert maar huilt niet Huilen

Door de APGAR score te weten, kan een chiropractor afleiden hoe goed en hoe snel het lichaam van de baby zich heeft hersteld na de bevalling. Dit geeft een goed beeld van de functionering van het zenuwstelsel van de baby.
Een baby bij wie de APGAR score redelijk laag is gebleven, heeft vaak een moeilijke bevalling meegemaakt. Dat kan tot blokkades leiden in de wervelkolom, vooral in de nek en rondom de schedel. Door deze blokkades te behandelen kan de chiropractor ervoor zorgen dat de wervelkolom soepel is en dat het zenuwstelsel gestimuleerd wordt.

Ansonet