Een vacuümverlossing

Een vacuümverlossing:
Waarom is het soms nodig en wat zijn de gevolgen voor moeder en kind?

Iedere zwangere vrouw hoopt maanden lang op een mooie en makkelijke bevalling zonder complicaties en zonder ingrepen. Helaas kan het soms anders lopen en kiest de gynaecoloog voor een vacuümverlossing. Dit gebeurt vaak als er een zuurstoftekort is bij de baby of als het persen niet meer lukt of niet gewenst is.

Een vacuümpomp bestaat uit een ronde zuignap die op het hoofd van de baby geplaatst wordt. Vervolgens wordt er middels een slangetje vacuüm gezogen. Tijdens een wee trekt de gynaecoloog aan een koordje dat verbonden is aan de zuignap en kan hij de baby helpen om geboren te worden. Dit zorgt er ook voor dat de baby tussen de weeën door niet terugzakt in het geboortekanaal.

Deze ingreep plaatst meer druk op de bekkenbodemspieren en de kans op inscheuren is groter. Soms kan het ook nodig zijn om een knip te zetten. Het herstel na zo’n bevalling kan dus langer duren.

Tijdens het gebruik van een vacuümpomp word er aan het hoofdje van de baby getrokken en wordt er een flinke druk uitgeoefend. Dit kan voor hoofdpijnklachten zorgen bij de baby maar kan ook voor blokkades zorgen in de wervelkolom. De baby heeft soms gedurende een paar dagen ook een bult op het hoofd na de bevalling. De schedelbotten zijn nog zacht en vormbaar en er kunnen dus door het gebruik van een vacuümpomp blokkades ontstaan. Dit kan tot veel klachten leiden zoals overmatig huilen, overstrekken, een voorkeurshouding, reflux en krampen.

Door middel van zachte technieken kan een chiropractor deze blokkades behandelen. Dit zorgt in de meeste gevallen al heel snel voor verlichting van de klachten. Ben je benieuwd naar wat de chiropractor voor je baby kan betekenen, neem dan gerust contact op met onze praktijk.

Ansonet