W- zithouding

W- zithouding

Veel kinderen vinden het fijn om in de w-zithouding of omgekeerde kleermakerszit te zitten. Deze houding geeft het kind het gevoel van stabiliteit.

De w-zithouding, met de knieën dus naar binnen gedraaid en de voeten naar buiten kan voor meerdere klachten en blijvende afwijking zorgen. Kinderen die vaak in deze houding zitten hebben een grotere kans op afwijkingen zoals X-benen en voeten die naar binnen draaien.

Doordat deze zithouding veel stabiliteit biedt, gebruikt het kind de rompspieren minder en dat kan voor houding gerelateerd of motoriek problemen zorgen en ook rug en heupklachten op een later leeftijd. De spieren van de benen en heupen kunnen ook strakker worden en het kind kan problemen ervaren bij bewegingen zoals springen of lopen.

Hoe voorkom je dat je kind in deze houding gaat zitten?

Leg aan ouder kinderen uit dat het geen goede houding is en laat ze zien dat ze met de benen gestrekt moet zitten, in een kleermakerszit of met de voeten onder de billen. Jonge kinderen kan je goed in de gaten houden en ze weer in de juiste houding plaatsen als ze in de w-zithouding gaan zitten.

Ansonet