Een vraag die we vaak krijgen van mensen die een operatie gehad hebben is: wanneer mogen we weer autorijden? Dit is een vraag die specifiek per persoon en per operatie bekeken moet worden. Vaak geef ik als antwoord dat ze het moeten bespreken met de orthopeed bij hun eerstvolgende bezoek. Maar wat als het eerder al erg goed gaat? Hoe zit dat juridisch? Ben je verzekerd? Eerst zal ik wat meer vertellen over de gevolgen die een operatie heeft. Van sommige operaties is het duidelijk dat het autorijden bemoeilijkt wordt. Als u uw arm of been niet kunt gebruiken, kan autorijden ook niet. Maar ook wanneer u uw nek niet kan draaien is autorijden af te raden. Ook wanneer u erge pijn, duizelig, sommige pijnstillers slikt of vermoeid bent, kunt u beter niet achter het stuur gaan zitten.
Voor de meeste operaties is er een richtlijn voor het herstel, bijvoorbeeld bij een nieuwe heup operatie raden ze de eerste 6 weken af om auto te rijden. Niet iedereen hersteld hetzelfde en soms komen er complicaties bij kijken. Wat is nou wettelijk (of volgens de verzekering) geregeld? Er staat in de wet dat je geen gevaar op de weg mag veroorzaken of het verkeer mag hinderen. Dit staat in artikel 5 van de wegenverkeerswet. Er is geen wettelijke bepaling waarin exact aangegeven wordt met welke aandoening iemand wel of niet mag autorijden.
Een politieagent mag wel het rijbewijs invorderen als hij iemand niet in staat acht om goed auto te kunnen rijden als gevolg van een aandoening. En het CBR kan op aanvraag een onderzoek instellen naar de rijgeschiktheid. U moet rijgeschikt zijn, wat inhoud dat je lichamelijk en geestelijk in staat bent te rijden. Je mag dus geen gevaar op de weg zijn of het verkeer hinderen. Je specialist of therapeut kan goed aangeven of je lichamelijk in staat bent om te kunnen rijden. Er zijn geen beperkingen meer, de pijn is weg en je kan je volledig concentreren op iets anders dan je ‘klacht’.
Houdt je altijd aan het advies van je specialist of therapeut. Heeft de specialist/therapeut je verteld dat je nog niet mag rijden en je doet dit toch en je veroorzaakt een ongeval. Dan vergoedt de autoverzekering de schade niet. Soms vergoeden ze de schade aan de tegenpartij wel, maar verhalen ze dat op je terug. Daarnaast riskeer je een boete, want het is verboden. Heb je toestemming om te rijden en je voelt je goed, begin dan met een klein rondje in de wijk op een tijdstip dat het niet druk is. Oefen eerst goed of je je auto goed onder controle kan houden. Neem bijvoorbeeld iemand mee voor mentale support en die het eventueel over kan nemen wanneer het toch te veel wordt.
Het belangrijkste is dat u niet eerder achter het stuur kruipt voordat het veilig en verantwoord is. Of je nu een operatie hebt gehad, hoofdpijn hebt, ziek bent, verdrietig bent, aan de medicijnen zit, etc. Je bent niet alleen een gevaar voor jezelf, maar ook voor je medeweggebruikers! Twijfel je nog, neem dan contact op met je specialist/therapeut. En misschien nog belangrijker, voel je je nog niet zeker genoeg om achter het stuur te kruipen terwijl je toestemming hebt van je therapeut of specialist. Doe het dan niet, uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk te beoordelen of het veilig is om auto te rijden.
Joyce de Swart, Fysiotherapeut