Baby Blog Februari 2020

The baby plan
Natuurlijk wil iedereen op de normale manier en spontaan zwanger worden. Helaas is dat voor velen niet het geval. Zoals ik in de vorige nieuwsbrief ook al heb toegelicht, zijn er mogelijkheden om je kans te vergroten.

Je vruchtbare dagen kan je heel goed door middel van het gebruik van ovulatietesten bepalen. Maar, het noteren van de signalen die je lichaam aangeeft en je lichaamstemperatuur is een fijn manier om het bevestigen.
 
Je basis lichaamstemperatuur of Basal Body Temperature (BBT), stijgt ongeveer 0,2 tot 0,5 graden (soms meer) na de eisprong.. De dag voor je eisprong gaat je BBT eerst iets omlaag en vervolgens stijgt het de volgende dag. Deze stijging in je temperatuur bevestigd dat de eisprong plaats heeft gevonden. Je BBT neemt weer af op de eerste dag van je menstruatie. Als je zwanger bent neemt het niet af en blijft het verhoogd.
 
Het meten van je BBT kan het best met een thermometer met twee cijfers achter de komma. Meet je temperatuur elke ochtend, meteen nadat je wakker wordt en het liefst op hetzelfde tijdstip. Noteer deze meteen in je app.

Het bijhouden van je vruchtbare dagen kan gemakkelijk via een app. Er zijn meerdere apps beschikbaar. Ik vind zelf dat “Fertility Friend” een hele betrouwbaar en duidelijke app is. Deze app geeft je ook de optie om informatie zoals vaginale afscheiding en symptomen zoals misselijkheid, vermoeidheid en veel meer bij te houden. 
 
Vaginale afscheiding of slijm verandert ook tijdens je cyclus. Vlak voor de eisprong wordt het slijm doorzichtig en steeds meer aanwezig. Tijdens de eisprong wordt het ook meer elastisch. Na de eisprong wordt het steeds minder doorzichtig en minder elastisch en vlak voor je menstruatie is er bijna geen slijm meer aanwezig. Doorzichtig en elastisch slijm is bevorderlijk voor het zaad en zorgt ervoor dat het zaad levendig en gezond blijft tijdens de lange reis naar de eicel.
 
Je beste kans op zwanger worden is dus tijdens de periode dat je een positieve ovulatie test ziet, doorzichtig en elastisch slijm hebt en je een stijging waarneemt in je BBT. 
 
Heb je nog vragen neem dan contact met op of maak een afspraak. Je kunt onze praktijk bereiken op 024-3558830. Liefs Ansonet