Waar zou mijn lage rugpijn vandaan kunnen komen?

Lage rugpijn is een veel voorkomend probleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Hoewel het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, kan het grofweg worden ingedeeld in twee categorieën: mechanische lage rugpijn en viscerale lage rugpijn.
Het begrijpen van het verschil tussen deze twee soorten lage rugpijn is belangrijk om een goede diagnose en behandeling te garanderen.

Mechanische lage rugpijn wordt veroorzaakt door problemen met de musculoskeletale structuren in de rug, zoals de botten, gewrichten, spieren en ligamenten(banden). Dit type pijn wordt vaak beschreven als een scherpe, gelokaliseerde pijn die wordt verergerd door beweging.

Veel voorkomende oorzaken van mechanische lage rugpijn kunnen zijn:
1.    Spierspanning of verstuiking: Overmatig gebruik of letsel aan de spieren, pezen en ligamenten in de rug kan spanning of verstuiking veroorzaken.
2.    Hernia: Een hernia treedt op wanneer het kussen tussen wervels uitpuilt of scheurt, druk uitoefent op zenuwen en pijn veroorzaakt.
3.    Degeneratieve schijfziekte: Naarmate we ouder worden, kunnen schijven afbreken en pijn, stijfheid en verlies van mobiliteit in de onderrug veroorzaken.
4.    Spinale stenose: Een aandoening waarbij het wervelkanaal de zenuwen vernauwt en samendrukt, waardoor lage rugpijn ontstaat.
5.    Artrose: Een degeneratieve gewrichtsaandoening die pijn, stijfheid en beperkte mobiliteit in de onderrug kan veroorzaken.
6.    Ischias: Pijn die uitstraalt naar het been als gevolg van compressie van de heupzenuw, vaak veroorzaakt door een hernia of spinale stenose.
7.    Slechte houding: Langdurig zitten of staan in een slechte houding kan de spieren en ligamenten in de onderrug belasten en pijn veroorzaken.

Viscerale lage rugpijn daarentegen wordt veroorzaakt door problemen met de inwendige organen, zoals de darmen, blaas of voortplantingsorganen. Dit type pijn wordt vaak beschreven als een dof, pijnlijk ongemak dat moeilijk te lokaliseren is en kan uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Enkele veel voorkomende oorzaken van viscerale lage rugpijn kunnen zijn:
1.    Gastro-intestinale problemen (maag-darm problemen) zoals: Inflammatoire darmziekte (IBD), colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en andere spijsverteringsstoornissen kunnen lage rugpijn veroorzaken.
2.    Urinewegproblemen zoals : Nierstenen, blaasontstekingen en andere urinewegproblemen kunnen ook lage rugpijn veroorzaken.