Therapeut of vader?

Momenteel ben ik de trotse vader van twee kinderen. Een dochter van 5 en een zoon van 6 weken.
op de universiteit leren we hoe het proces verloopt tijdens de zwangerschap en alle mogelijke situaties die voor kunnen komen bij baby’s. Toch is het emotionele aspect van betrokkenheid niet aanwezig tijdens deze studieperiode. Maar wat als je kennis hebt en ook in het traject zit van het toekomstige vaderschap?

Enkele spannende momenten:
-De bekendmaking van het geslacht van de foetus, op het eerste gezicht een normaal proces, maar o wee als je daar in zit….In de kamer samen met de echo specialiste, je partner en jouw gedachten… En uiteraard maakt het niet uit, jongen of meisje, dat zeggen we allemaal maar de impact van de woorden; “u wordt vader van een zoon”, veroorzaakte bij mij toch een oerknal van vreugde!! Een generatie van je familienaam die wordt voortgezet, bepaalde, onverklaarbare vreugdekreten kwamen spontaan los. En nu?
-Op weg naar de 20 weken echo, het moment waarop alles wordt gemeten, de grootte van het hoofdje, alle organen. In mijn hoofd vlogen direct alle zaken voorbij de wij tijdens embryologie hadden geleerd, ik kan je verzekeren, het was een zenuwachtig gebeuren in mijn hersen kolos! Soms is het toch beter om niet teveel te weten want anders creëren we een gigantische veldslag van hypochondrisch gedrag naar ons kind.
-Uiteindelijk komt de dag!! Voor weeën, pers weeën noem maar op. Mijn sceptische gedrag naar de kennis en kunde van de verloskundige werd snel weggevaagd. De correcte en vriendelijke manier van de begeleiding was uitstekend! Nederland kan trots zijn op zulke mensen! En uiteindelijk….daar is hij dan…”wil je de navelstreng doorknippen?”…uhm nee…. “wil je hem vasthouden?”…uhm laat eerst de moeder hem maar vasthouden… Een volwassen man maar oh zo klein op dat moment…

Lessen die wij kunnen leren: Dat tijdens een traject van zwangerschap en bevalling veel gebeurt en dat wij als medici ons moeten kunnen inleven in het gevoel van de patiënt door middel van een correcte en medelevende aanpak.