BabyBlog Augustus 2017

Tijdens de zwangerschap zet het gewicht van de groeiende baby heel wat druk op de wervelkolom en het bekken van de moeder. Hierdoor kan het bekken roteren, de lumbale hoe vergroot worden en kunnen posturale veranderingen optreden die tot pijn leiden. Als een vrouw een van deze klachten vóór haar zwangerschap heeft kan het gewicht van de groeiende zal baby haar symptomen verergeren. Een duidelijk verband is gelegd tussen rugpijn tijdens de zwangerschap en een moeilijke of langdurige bevalling. Bekkenstabiliteit is ook zeer belangrijk om te voorzien in voldoende ruimte voor de groeiende baby. Een onstabiel of gedraaid bekken zorgt voor minder ruimte voor de baby om te groeien en te bewegen. Dit kan tot een moeilijke bevalling, de presentatie van een stuitligging of een keizersnede leiden. Chiropractische behandeling heeft een slagingspercentage van 82% voor het draaien van een baby in stuitligging.

Tijdens de zwangerschap is een hormoon dat bekend staat als relaxin uitgebracht om de ligamenten van het bekken ligamenten te verslappen en beweeglijkheid in het gewricht te verhogen in voorbereiding op de bevalling. Als een vrouw instabiele bekken heeft zal dit slechts de instabiliteit verergeren en leiden tot pijn en ongemak.
Na de bevalling moeten het bekken en de bekkenbodemspieren terug naar hun oorspronkelijke staat. Als een moeder een moeilijke of langdurige bevalling heeft gehad kan het bekken problemen ondervinden dit te doen. Na de bevalling kunnen oefeningen en behandelingen ook zeer nuttig zijn in deze situatie.
Daarom is chiropractische zorg niet alleen goed tijdens de zwangerschap en na de bevalling, maar kan zelfs gunstig zijn vóór de zwangerschap om voor een gezonde en pijnvrije zwangerschap te zorgen.
Chiropractie behandeling tijdens de zwangerschap is veilig en zacht.
Tips om bekkeninstabiliteit of -rotatie te voorkomen, vooral tijdens de derde trimeseter:
-Vermijd zitten in een ligfiets positie met uw knieën hoger dan uw heupen
-Vermijd lange autoritten of voor een langere tijd op de bank zitten
-Vermijd zitten met je benen gekruist
-Blijf gezond en actief
-Zorg voor regelmatige check-ups en behandeling door uw chiropractor

Tot de volgende keer!
Ansonet